הצצה אל מאחורי החותמת 'כשר לפסח'

שפע של מוצרים נושאים את החותמת 'כשר לפסח'. מאחורי החותמת, מתברר, יש מאמץ גדול, שמתחיל כמעט חצי שנה קודם הפסח, במסעות סביב לעולם.

הרב יעקב-דוד ליברמן (56), חסיד גור תושב אשדוד, עוסק בתחום כבר כחצי יובל. הוא התחיל במערכת הכשרות של הרב לנדא בבני-ברק, וכיום משמש משגיח בכיר בבד"ץ העדה החרדית. "בפסח", הוא מסביר, "כל גרגיר חמץ יכול להפוך טונה של מזון לחמץ גמור. אין כאן 'בטל בששים' וגם לא באלף. לכן השגחה לפסח דורשת עינים קפדניות ביותר ומעקב צמוד".

שינויים במזון תינוקות

ההערכות להכשרת המפעלים לפסח מתחילה בתקופת חנוכה. דרכונו הבריטי של הרב ליברמן מאפשר לו לבקר גם במדינות שאין לישראל יחסים דיפלומטיים עמן. הוא מבקר בכל מפעל, בוחן את תהליכי הייצור ואת החומרים המשולבים במוצר, ומכין פרוטוקול מפורט, שמוגש לעיונם של רבני מערכת הכשרות.

הכשרת מוצר לפסח דורשת לעתים לשנות את הרכבו. במזון תנוקות, למשל, השינוי הזה מחייב אישורים של גורמים רבים, כמו שהרב ליברמן מסביר: "בעת האחרונה עבדנו מול חברה עולמית לייצור מזון תינוקות, ודאגנו שכל הרכיבים המשמשים לייצור התרכובת כל השנה יהיו כשרים לפסח, וכך לא נצטרך פס ייצור חדש לחג. המהלך הזה דרש שנה של עבודה, ואין-ספור ישיבות ושיחות בין-לאומיות".

ממה עשוי מיץ תפוזים

הרב ליברמן מספק הצצה למורכבות התעשייה בימינו: "משקה קל תפוזים יכול להיות מיוצר משלושים רכיבים, שכל אחד ואחד מהם עשוי מרכיבים רבים, וכל זה כדי להשיג טעם קרוב ביותר לתפוז. יש פה תעשייה מסועפת של תמציות וטעמים, והכשרתם לפסח אינה ישימה, טכנית וכלכלית. לכן בהשגחה שלנו יש רק מיץ תפוזים טהור, בלי שום תוספות".

ומה עושים כשיש דרישה מהציבור לאננס בשימורים כשר לפסח? "עבדנו עם המפעל והגענו לנוסחה המאפשרת לשמר את פלחי הפרי בתוך מיץ טהור של האננס עצמו, בלי שום חומרים אחרים", מספר הרב ליברמן.

הנהג והבאגט

לדבריו, הנסיון הוכיח שחייבים לקיים פיקוח הדוק על כל שלב. הוא מדגים זאת בסיפור משעשע: "שלחנו צוות למדינה מסוימת בעולם, ללוות ייצור שמן זית לפסח. שם סוחטים את הזיתים במפעל אחד, ומעבירים את השמן במכליות למפעל אחר, למילוי. המשגיח שליווה את המכלית ראה לתדהמתו את הנהג הגוי קונה באגט ומטפס על המכלית. המשגיח שאל את הנהג לפשר מעשיו, וזה השיב שרצונו לטבול את הבאגט בשמן הזית הטרי"..

או שוקולד, מה כבר יכול להיות בו? הרב ליברמן מסביר שבייצור השוקולד משתמשים בחומרים הגורמים לערבוב חלק של המרכיבים, ומקצתם אינם כשרים לפסח. בייצור לפסח משתמשים בתחליפים כשרים. "אנחנו עובדים כל השנה כדי שעם ישראל יוכל ליהנות משפע של מוצרי מזון כשרים לפסח. חשוב לוודא שעל המוצר כתוב 'כשר לפסח' ומוטבעת חותמת הבד"ץ, כי המוצרים יכולים להראות ודמים", הוא מסיים.

 

מתוך העלון 'שיחת השבוע' פסח ע"ט מאת מנחם כהן