לוח הברכות – איך אני יכול לדעת איזו ברכה מברכים על אוכל?

ברכות הנהנין שאנחנו מברכים לפני אכילה ושתיה, יש להן כללים ברורים. עשינו לכם קצת סדר עם טבלת ברכות מפורטת | לוח ברכות מסודר לפי סדר א״ב - ברכה ראשונה וברכה אחרונה
להורדת לוח הברכות בגרסת הדפסה – לחץ כאן >>>
ברכות הנהנין שאנחנו מברכים לפני אכילה ושתיה, יש להן כללים ברורים. עשינו לכם קצת סדר עם לוח הברכות המפורט.
מאת: יעקב לוסטיגמן
אתה מחזיק ביד חטיף, ולא יודע מה לברך עליו. האם ברכתו 'בורא מיני מזונות' או אולי 'שהכל נהיה בדברו'?
אז בואו נעשה קצת סדר בדברים, ובנוסף הכנו לכם את לוח הברכות המיוחד והמפורט שבו תוכלו למצוא תשובה בקלות ובמהירות.
ברכת 'המוציא'
בָּרוּךְ אַתָּה אדני, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, הַמּוֹצִיא לֶחֶם מִן הָאָרֶץ
נתחיל מסוגי הלחם השונים, שבלשון חכמינו זכרונם לברכה הם מכונים 'פת'. הקטגוריה הזאת כוללת לחם, לחמניה, פיתה, לאפה, בגט, חלה ועוד.
למעשה כל מאפה שהוכן מקמח ומים כדי לשמש כלחם, ברכתו "המוציא לחם מן הארץ".
אבל יש יוצאים מן הכלל. למשל, על מצה מברכים בפסח 'המוציא לחם מן הארץ'.
אבל אם נשארו לכם מצות ואתם אוכלים אחרי פסח, דעת חלק מפוסקי ההלכה הספרדים ובראשם הגאון רבי עובדיה יוסף, שמברכים על מצב 'בורא מיני מזונות', ורק בפסח מברכים עליה 'המוציא'.
האשכנזים לעומת זאת, מברכים על מצות 'המוציא' במשך כל ימות השנה.
כך גם לגבי לחם מתוק, מה שמצוי בעיקר בסוגים של חלות מתוקות, מנהג הספרדים ובני עדות המזרח לברך עליהם 'בורא מיני מזונות, ואילו מנהג האשכנזים לברך עליהם 'המוציא לחם' מן הארץ.
במקרה של לחם או לחמניה שמכינים מקמח ומיצי פירות או חלב וכדו', ללא עירוב של מים, גם האשכנזים מברכים עליהם ברכת 'בורא מיני מזונות'.
ברכת מזונות
בָּרוּךְ אַתָּה אדני, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא מִינֵי מְזוֹנוֹת.
כל מיני המאפה שאינם 'פת', ויש בהם תערובת של קמח מחמשת מיני דגן (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, כוסמין ושיפון), מברכים עליהם 'בורא מיני מזונות'.
יוצאים מן הכלל מאכלים שהקמח עורבב בהם רק כדבק כדי שלא ייפרדו, ולא כדי לתת להם טעם או ערך תזונתי.
כך למשל קציצת בשר או דגים שהכניסו בה קמח או פירורי לחם כדי שלא תתפרק במהלך הבישול, מברכים עליה ברכת 'שהכל נהיה בדברו'.
ברכת הגפן
בָּרוּךְ אַתָּה אדני, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, בּוֹרֵא פְּרִי הַגָּפֶן.
ברכה זו מברכים על יין או מיץ ענבים.
חלק מסוגי מיץ הענבים ברכתם הגפן רק לדעת האשכנזים, והספרדים מברכים עליהם 'שהכל נהיה בדברו'.
לכן מומלץ לבני עדות המזרח לבדוק בסמוך לחותמת הכשרות אם מופיע שם המשפט "ברכתו הגפן גם לדעת מרן הבית יוסף", או "לדעת מרן השולחן ערוך".
אם לא מופיע המשפט הזה ייתכן שעליהן לברך על מיץ הענבים ברכת שהכל נהיה בדברו, וכמובן שאינם יכולים לערוך עליו 'קידוש' בשבת ו'הבדלה' במוצאי שבת.
שימו לב: למרות שעל המשקה שמכינים מענבים אנחנו מברכים 'ברכת בורא פרי הגפן', על הענבים עצמם אנחנו מברכים ברכת 'בורא פרי העץ' כמו על כל הפירות האחרים.
ברכת בורא פרי העץ
בָּרוּךְ אַתָּה אדני, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, בּוֹרֵא פְּרִי הָעֵץ
על כל סוגי הפירות הגדלים על גבי עצים, מברכים 'בורא פרי העץ'. פירות הגדלים על גבי שיחים כמו עגבניה למשל, מברכים עליהם ברכת 'בורא פרי האדמה'.
ברכת בורא פרי האדמה
בָּרוּךְ אַתָּה אדני, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הָאֲדָמָה
על פירות הגדלים על גבי שיח, וכן כל סוגי הירקות, מברכים עליהם בורא פרי האדמה.
ברכת שהכל נהיה בדברו
בָּרוּךְ אַתָּה אדני, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהַכֹּל נִהְיָה בִּדְבָרוֹ
ברכה זו נאמרת על כל המאכלים מן החי, עוף, בקר, ביצים, חלב.
כמו כן מברכים שהכל גם על 'כמהין ופטריות', למרות שהן גדלות על גבי האדמה, מאחר והן לא יונקות את החיות שלהם מהאדמה אלא רק מהלחות שבאוויר.
בנוסף מברכים ברכת שהכל גם על פירות וירקות שעברו תהליך של ריסוק עד שלא מזהים את הפרי או הירק שממנו יצרו את המאכל הזה
לדוגמה: מחית תפוחי אדמה (פירה) שמברכים עליה שהכל נהיה בדברו (אם לא נשארו בפירה פיסות תפוח אדמה שלא התרסקו).
מקרה נוסף שבו יברכו שהכל על פרי או על ירק הוא במקרה שבו אוכלים אותו בדרך הלא רגילה.
לדוגמה: מי שמבשל אבטיח , פלפל או מלפפון ואוכל אותו, יברך שהכל, כי בדרך כלל אוכלים אותם כשהם חיים.
באותה מידה מי שיאכל חציל חי שאינו מטוגן או אפוי או מבושל, יברך עליו שהכל כי הדרך הנורמלית לאכול חציל היא על ידי בישול, קליה או אפיה וכדו'.
ואם עדיין לא קיבלתם תשובה ברורה איך אני יכול לדעת איזו ברכה מברכים על אוכל, אז הנה לכם טבלת ברכות מיוחדת שהכנו בשבילכם.
אתם גם יכולים להוריד ולהדפיס את טבלת הברכות, כך שתמיד תהיה לכם תשובה ברורה, ושוב לא תשאלו "איך אני יכול לדעת איזו ברכה מברכים על אוכל".
נסו ותהנו
להורדת לוח הברכות בגרסת הדפסה – לחץ כאן >>>
|