כלי סעודה תוצרת הארץ

הגדל

 

שאלה:

כלי תוצרת מפעל ישראלי, האם חובה להטבילו לפני השימוש בו?


 

תשובה:

תלוי בארץ הייצור. כיום רוב כמעט מוחלט של הכלים הנמכרים בארץ ישראל, מיובאים מחוץ לארץ. גם אם התווית היא של מפעל בישראל, יש לשים לב לסימון היכן מיוצר הכלי. פעמים רבות הייצור עצמו הינו בחוץ לארץ על ידי גויים, במפעלים שבבעלות גויים, וממילא הכלי טעון טבילה.
ברוב המקרים, מפעלי הכלים בארץ מייבאים את הכלים מחוץ לארץ, מארצות שבהן כוח האדם הוא זול, ולפיכך הכלים חייבים בטבילה. על הכלי הנמכר בארץ מודבקת בדרך כלל מדבקה על שם הפירמה המקומית כמו: "מכסף", "רדד", "סולתם", "פלנרו" וכדומה, אך באותיות הקטנות עשוי להיות רשום שהכלי יוצר בחוץ לארץ, ולעיתים אין ציון למקום הייצור. לכן יש צורך להטביל ללא ברכה.
לדוגמא, חברת "סולתם" שבעבר היתה בישראל וכיום שוכנת בטורקיה ובעלי המניות גויים, מחמת הספק יש להטבילם ללא ברכה. אלא אם כן ברור שהכלי אכן יוצר בבעלות יהודית- ופטור מטבילה.
אולם כלים המיוצרים בבתי חרושת בארץ ישראל, אין צריך להטבילם. הגם שהבעלים אינם שומרי שבת.

 

(על פי ספר "כשרות המאכלים", מאת הגאון רבי אליהו פנחסי שליט"א)



 

 

 

עבור לתוכן העמוד