לפני הכל: לאכול כשר

הגאון רבי יוסף ברוק, ראש ישיבת 'נתיבות עולם' בבני ברק:

 

בתחילת ההתחזקות, יש שתי בחינות. יש "סור מרע", ויש "עשה טוב". בחלק של ה'סור מרע', אחד הצעדים הראשונים שיש לעשות הוא לא לאכול מאכלות אסורות, כדי שהלב יתפתח וכדי שלא תהיה אטימות הלב, שנובעת מהדברים הללו – מהמאכלים הלא כשרים.

אז אם זה "בחוץ", אזי לא ללכת למסעדה לא כשרה. אני לא דורש ממישהו שזה עתה התחיל את צעדיו הראשונים לחפש מסעדה בהכשר בד"ץ, אבל לפחות שיוודא שיש במקום בו הוא רוצה לאכול תעודת כשרות. וגם "בפנים", בבית, כמובן יש לדאוג לזה ולאכול מאכלים כשרים.

לאחר מכן, על הבן אדם לקבוע לעצמו לימוד תורה. הרי כל מצווה שעליו כעת לעשות, כמו תפילין או שבת, כרוכה בלהבין בכלל מה אני עושה, ולכן חשוב ללמוד כדי להבין את המצוות הללו.

בשלב הבא, כדאי להתחיל וללמוד גמרא. אין דבר שכובש יותר מגמרא. בגמרא רואים את ההבנה, השכל ואת הדקות שבסברות התורה, ומי שלבו לב נקי וטהור – יתחבר לזה מאד.

במישור המעשי, אם אפשרי כמובן להגיע להתחיל להניח תפילין ולשמור שבת – מה טוב. וגם שבת, אם זה ממש דרסטי, אפשר בהדרגה: אם הוא מעשן, למשל, 20 סיגריות בשבת, שיוריד ל-10, וכך הלאה והלאה עד שיפסיק לגמרי, ולהימנע כמה שאפשר מחילול השבת. הרעיון הוא להיות בכיוון של ההתקדמות כל הזמן.

והדבר החשוב ביותר הוא למצוא רב שילווה את התהליך, מאחר שלבד זה מאד מאד קשה. לכן, צריך סביבה תומכת: מדרשיה או שיעור ורב שילווה את הבן אדם.