"פסח מגיע, מה עושים עם הכלים"?

לא רק החמץ בעייתי, גם כלי המטבח!
פסח מתקרב וההיערכות לקראתו הולכת וצוברת תאוצה וזהו בדיוק הזמן להצטייד בידע הנדרש: איך להשתמש במטבח ובכלי המטבח בחג הפסח. מפתיע לגלות כי גם אם נסלק מבתינו וממטבחינו כל פירור של חמץ וננקה את כל כלינו ניקוי יסודי ובטוח, עדיין יהיה אסור לנו להשתמש בהם לבישול או אפיה בחג הפסח. הסיבה: ממש כמו שאסור להשתמש בכלי בשר להכנת מאכלי חלב או בכלי חלב להכנת מאכלי בשר.

ובאמת למה? תשאלו, מגיע לכם קצת רקע –

גם אם אתה לא רואה, הטעם קיים!
הסיבה מעניינת מאוד: על פי התורה כאשר דבר מאכל חם נוגע בכלי ובוודאי אם הוא מתבשל בתוכו, הוא מספיג את טעמו בתוך גוף הכלי ובשימוש הבא בכלי, הטעם ייצא למאכל הבא. לדוגמה: אם אתה מבשל היום פסטה בסיר, טעם הפסטה נספג בסיר עצמו ומעתה אם תרצה במהלך הפסח לבשל בו מאכל כשר לפסח, טעם הפסטה (החמץ) ייפלט מהסיר וייבלע במאכל הכשר ובכך הוא ייאסר לפסח. לא רואה? נכון, אבל זה קיים.

במה מבשלים בפסח?
מה עושים? הרי אנחנו לא מתכוונים לרעוב במהלך הפסח, האם עלינו לרכוש כלים חדשים ומיוחדים לפסח? תלוי. ישנם כלים שניתן בקלות יחסית להכשירם מחמץ לפסח, יש בעייתיים ויש כאלו שבלתי אפשרי. נתחיל בכלי הבישול: כל כלי המתכת: סירים, סכו"ם וכדומה – ניתן להגעילם לפסח. איך עושים זאת? ממתינים 24 שעות לאחר השימוש האחרון בכלי, מנקים אותו היטב ורק אז משרים אותו בתוך מים רותחים ומבעבעים כשהם בכלי ראשון. לתועלת הציבור ולפתרון בעיות הגעלה של סירים גדולים (שאין לך לתוך מה להכניסם)I קיימות נקודות הגעלה ציבוריות בהן משתמשים בדודי ענק, מומלץ לברר על המיקום הקרוב אליכם.

נדגיש: הסבר זה והמאמר כולו ניתן ללמידה כללית, לפני ביצוע מעשי יש לפנות לרב מוסמך!

והיכן מבשלים/ אופים בפסח?
עם כלי הבישול, כאמור, הבעיה די פתירה, אך נתמקד בנקודה נוספת: היכן מבשלים. את חצובות הלהבות יש להגעיל על ידי ליבונם באש, וברמה מעשית: להדליק את האש תחתם ולתת להם לחממם לחום שאם ייגע בהם משהו דק הוא יישרף. מומלץ לעטוף את החצובות למשך הפסח בנייר אלומיניום. ביחס לאפיה, הפיתרון יותר מורכב. את תבניות התנור לא ניתן להכשיר או להגעיל ולכן אין להשתמש בהם במהלך הפסח, אך את התנור עצמו אפשר להכשיר (למרות שיש המחמירים שלא לעשות זאת). איך מכשירים את התנור? 3 שלבים: המתנת 24 שעות מהשימוש האחרון. ניקוי יסודי ובממיס שומנים של התנור. חימום התנור לחומו המרבי למשך כחצי שעה.

במה אוכלים?
את סכו"ם המתכת, ניתן כאמור להגעיל (אלא אם כן חלקו פלסטיק שאז הגעלתו בעייתית), אך רבים מקפידים לרכוש סכו"ם ייחודי לחג הפסח. כלי חרסינה- צלחות , כלי הגשה וכדומה לא ניתן להכשיר ולגבי כלי זכוכית למיניהם הדעות חלוקות, לכן לכל שאלה מעשית יש לפנות לרב מוסמך.
לכל שאלה, בקשה או התייעצות, אתם מוזמנים לפנות אלינו כאן באתר או למוקד המיוחד שלנו ונשמח לעמוד לרשותכם.

כתבות נוספות: